lördag 15 januari 2011

Livshjälp

Ja visst. Självklart. I ett humat samhälle bör man satsa på livshjälp.

Livshjälp i olika former som exempelvis:
  • Hjälp att vilja fortsätta leva och hantera kriser..
  • Hjälp att se sig själv som med förståelse och respekt.
  • Hjälp att känna trygghet och känna sig älskad.
  • Hjälp att bli av med olidlig smärta.
  • .Hjälp till en värdig omgivning, typ hospice de sista dagarna av vårt liv om vi inte vill vårdas hemma.

Ja livshjälp men INTE livstvång

.Jag har arbetat inom äldrevården som vikarie på flera ställen och träffat enastående människor som vill leva trots alla odds och jag har även träffat ett antal som inget hellre vill än att få hjälp att dö. Jag har i några fall försökt med hjärta och själ att hjälpa dem att få något ut av livet men det är mycket svårt om de inte vill.
.
Vad har andra gjort då? När jag har gått därifrån blir situationen ännu värre. De har i många fall blivit lämnade i ofrivillig ensamhet, i fysisk och mental smärta etc
.
Jag undrar då vad som har hänt med all satsning på livshjälp som det pratas om till höger och vänster.
.
Livshjälp innefattar för mig också de sekundära behoven. Sådant som vi behöver för att få ett värdigt liv, att känna lust att leva och må bra, både fysiskt, psykiskt och socialt.
.
Ingen av våra regeringar har lyckats satsa tillräckligt med resurser för att ingen i detta land ska vilja dö. Är det ens möjligt? På vilkas bekostnad väntar vi på svaret?
Tills den eventuella dagen då ingen vill dö bör aktiv dödshjälp legaliseras. Och det är nu!

3 kommentarer:

Ilska sa...

Håller med dig om att livshjälp handlar mycket om att också tillfredställa de sekundära behoven, gillar ditt ingående inlägg om livshjälp. Sen förstår jag helt klart vad du menar med ditt resonemang men kan ändå inte säga att jag håller med dig. Dödshjälp bör förbli otillåtet!

Thomas sa...

Då undrar jag om du menar du att den som kanske en gång uppfyller min sista och högsta önskan om att få dö ska bli straffad för det?

Helena sa...

Att ge eller vara med om dödshjälp är inte lätt men när man vet att den det gälller verkligen vill det, så blir min undran; är det fel att vara behjälplig när man vet att det inte finns större önskan om att 'äntligen få dö'?

Vem har rättighet att döma om man vill avsluta sitt liv! Det finns orsaker som inte alltid går att sätta ord på, så låt de som vill komma 'bort härifrån' få göra det utan att döma!