söndag 7 september 2008

Diskussion 6. Konsekvens

.
.

Tror du att endel begår självmord i tidig ålder enbart på grund av att aktiv dödshjälp inte är tillåtet?
.
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det hoppas jag inte.

För jag tror att om det blir lagligt så kommer det ändå inte vara tillåtet att ge det till de i tidig ålder på grund av depression (vilket nog är den främst orsaken till att folk tar självmord?)
För om de skall få hjälp så ska det vara på grund av dödlig sjukdom som får en människa att dö smärtsamt och inte i fred, kanske även långsamt också!

För depression kan botas. Skulle vara för jäkligt om man slocknar ett liv när den människan kunde botas. DET bör aldrig hända.

Dock har jag aldrig hört talas om människor som har dödliga sjukdomar i tidig ålder .. Även om det borde finnas såna människor?

Anonym sa...

Jag tror att det er mange. En bekant till mig har tagit livet av sig nar hun var 53. Kanske inte forsta ungdom præcis, men inte gammal heller. I hennes fall var det definitiv inte någon depression.

Hon var valutbildat, alltid glad, optimistisk, med stort aptit for livet. Tyvarr, en dag fick hon veta en hemsk diagnos,vilket exakt vet jag inte, kanske MS eller något liknande, det rørde sig om en sjukdom som innebar mångårig lidande, att hon skulle få ligga till sangs, beroende av andra, med blojan på. For några år sedan hade hon en period dar sjukdomen har slagit till och hon la i seng på sjukhus, ororlig i 3 månader. Hon kunde inte rora sig.

Efter ett tag tillfrisknade hon och återgick till sin arbete, men efter ett tag sjukdomen kom tillbaka. Hon som visste prognosen, dvs. att bli invalidiserad, liggande, beroende av andras hjælp i allt.
En dag i augusti i fjol fick jag veta att hon er død sedan i starten av maj genom sjalvmord.

Det var en val genomtankt sjalvmord, hon ville slippa allt lidande och beroende av andra, helt enkelt slippa att vara en vårdpaket.

Hennes sjalvmord kunde undvikas om det fanns dødshjælp har varit tillåtet. Då hade hon sækert begært det.

Men med nuvareande lagstiftning hade hon inget annat val.

Thomas Öberg sa...

Tack för att du du delade med dig av detta tragedi. Det förklarar en hel del... "Onödiga självmord minskades den dagen då dödshjälp blev tillåtet"

Till dig Miia: Det finns människor i tidig ålder med dödliga sjukdomar.. Ex. MS och Canser